Około 20 lat temu niektóre winogrona z regionu Bordeaux we Francji zostały zebrane, zmiażdżone i sfermentowane w merlot, tak jak niezliczone ilości podobnych winogron przed nimi. Następnie, w listopadzie 2019 roku, te szczęśliwe winogrona zostały wystrzelone w kosmos.
To kosmiczne wino – w rzeczywistości 12 butelek merlot Pétrus 2000, normalnie wycenianych na około 6000 dolarów za sztukę – spędziło 438 dni na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), gdzie zespół niesamowicie zdyscyplinowanych astronautów powstrzymał przed jego wypicia. Wino okrążało Ziemię wiele razy, poddawane niepewnym skutkom mikrograwitacji i promieniowania kosmicznego, aż w końcu powróciło na ląd na pokładzie kapsuły SpaceX Dragon 14 stycznia 2021 roku.
Teraz, jedna z tych butelek rzadkiego kosmicznego wina może być twoja… jeśli jesteś milionerem.
W oświadczeniu opublikowanym 4 maja, dom aukcyjny Christie’s ogłosił, że sprzeda jedną butelkę kosmicznie postarzonego Pétrus 2000 za pośrednictwem swojej strony internetowej Private Sales (usługa pośrednictwa, która łączy prywatnych nabywców i sprzedawców poza domem aukcyjnym). Szacuje się, że butelka osiągnie cenę około 1 miliona dolarów, według BBC News, i jest zapakowana w niestandardowy kufer, który zawiera także butelkę ziemskiego Pétrus 2000 i korkociąg wykonany z meteorytu.
Wpływy z tej sprzedaży pomogą sfinansować przyszłe badania nad winem kosmicznym prowadzone przez Space Cargo Unlimited, prywatną firmę, która wysłała butelki na ISS w 2019 roku. Firma ma jeszcze pięć eksperymentów związanych z winem w pracach, w tym badanie wpływu mikrograwitacji na pędy winorośli i plan badania procesu fermentacji w kosmosie
Ale na razie najważniejsze pytanie brzmi: Czy kosmiczne wino smakuje inaczej? Według ślepego testu smaku przeprowadzonego w marcu 2021 roku, odpowiedź brzmi: tak! Dwanaście osób (w tym zarówno ekspertów winiarskich, jak i naukowców) kosztowało kosmicznego Pétrus 2000 oraz jego zwykłej ziemskiej odmiany i wykryło wyraźne różnice.
„Stwierdziłam, że jest różnica zarówno w kolorze i aromacie, jak i w smaku” – powiedziała portalowi CNN.com Jane Anson, autorka tekstów o winie. Dodała, że kosmiczne wino smakowało ” na nieco bardziej rozwinięte” niż wino, które pozostało na Ziemi, tak jakby dojrzewało dodatkowe dwa do trzech lat podczas pobytu w kosmosie.
Podczas gdy naukowcy wciąż nie rozumieją w pełni wpływu mikrograwitacji i promieniowania kosmicznego na organizmy żywe, dotychczasowe badania wykazały, że długotrwała ekspozycja na oba te czynniki może przyspieszyć zmiany genetyczne. Jeden znamienny przykład: Po spędzeniu roku na pokładzie ISS, astronauta Scott Kelly wykazał zmiany w ekspresji genów związanych z jego systemami odpornościowymi i naprawczymi DNA, które trwały do roku po powrocie na Ziemię. Lecz jest to nic, czego nie naprawi odrobina wina za milion dolarów.