Jeśli miałeś jakieś doświadczenie z alkoholem i zamrażarkami — albo celowych (granity z arbuza na letni grill) albo niezamierzonych (wybuchające puszki na wpół zamrożonego piwa) — wiesz, że nie wszystkie alkohole zamarzają w ten sam sposób. Alkohol zamarza, ale w bardzo szerokim zakresie temperatur. Na przykład butelka wódki może wyjść nie uszkodzona po nocy spędzonej w zamrażarce, ale paczka chłodziarek do wina może skończyć się lepkim, grząskim bałaganem.
Każdy rodzaj alkoholu ma swój własny punkt zamarzania, który może się zmieniać w zależności od tego, z czym jest zmieszany i w jakim pojemniku się znajduje. Nie możesz włożyć margarity i martini z ginem do zamrażarki i oczekiwać, że wyjdą takie same. Temperatura zamarzania zależy od spirytusu lub stężenia alkoholu, które jest dwukrotnością zawartości procentowej alkoholu. Wódka to zwykle około 80 procent, czyli 40 procent alkoholu. Wino ma zwykle około 24 procenty, lub 12 procent alkoholu i alkoholu zbożowego to 190 procent – całkiem blisko czystego alkoholu.
Im wyższy dowód danego alkoholu, tym niższa temperatura zamarzania — innymi słowy, wyższe stężenie alkoholu sprawia, że alkohol jest trudniejszy do zamrożenia. Temperatura zamarzania większości alkoholu jest znacznie niższa od tego, co nasze małe domowe zamrażarki są w stanie obsłużyć (na ogół są ustawione na zero stopni Fahrenheita lub -18 stopni Celsjusza). Butelka 190-procentowego Everclear ma temperaturę zamarzania -173,2 F (-114 C), więc po dniu spędzonym w zamrażarce wyjdzie dobrze schłodzona, ale nadal w 100 procentach płynna. Wódka 80-procentowa zamarza w temperaturze -16,5 F (-27 C), więc przetrwa również niezamrożona.
Ale jeśli obniżysz zawartość alkoholu i podniesiesz punkt zamarzania, możesz skończyć z katastrofą zamrażarki. Wino zawiera od 85 do 90 procent wody, więc zamarza w temperaturze około 20 F (-6,7 C) — woda zamarza najpierw w temperaturze 32 F (zero C), a następnie zamarza alkohol. Przez chwilę będzie grząska, zanim stanie się twarda. Słowo do mądrych: nie zamrażaj wina w butelce. Woda rozszerza się, gdy zamarza, więc ciśnienie może spowodować pęknięcie butelki i wypchnięcie korka. Podobną katastrofę może spowodować piwo. Jeśli zapomnisz o puszce lub butelce w zamrażarce na dzień lub dwa, woda może rozszerzyć się na tyle, że pęknie wieczko lub eksplodują puszki.
Jeśli chcesz użyć zamrażarki do przygotowania alkoholowego lub mrożonego napoju, zrób sobie przysługę i skonsultuj się z przepisem. (Na przykład przepis na margaritę truskawkową wymaga czterech godzin zamrażania w niemetalowym pojemniku do zamrażania, mieszając mieszankę w połowie). Trochę wiedzy o punktach zamarzania na pewno pomoże, ale ślepy eksperyment może wymagać wielu prób i błędów. Znalezienie sprawdzonego przepisu może zaoszczędzić czas i zapewnić lepsze wyniki mrożonek.