Zmniejszenie ilości cukru w ​​paczkowanej żywności może zapobiec milionom chorób

Ograniczenie 20% cukru z żywności pakowanej i 40% z napojów może zapobiec 2,48 milionom zdarzeń związanych z chorobami układu krążenia (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), 490 000 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych i 750 000 przypadków cukrzycy w USA w ciągu życia dorosłej populacji , zgodnie z badaniem mikrosymulacyjnym opublikowanym w Circulation.

Zespół naukowców z Massachusetts General Hospital (MGH), Friedman School of Nutrition Science & Policy na Tufts University, Harvard T.H. Chan School of Public Health i New York City Department of Health and Mental Hygiene (NYC DOH) stworzyły model do symulacji i oceny ilościowej wpływu pragmatycznej polityki redukcji cukru zaproponowanej przez US National Salt and Sugar Reduction (NSSRI) na zdrowie, gospodarkę i sprawiedliwość. Partnerstwo ponad 100 lokalnych, stanowych i krajowych organizacji zdrowia zwołanych przez NYC DOH, NSSRI opublikowało projekt celów redukcji cukru w ​​paczkowanej żywności i napojach w 15 kategoriach w 2018 roku. W lutym tego roku NSSRI sfinalizowało politykę, dobrowolnie zobowiązując się do stopniowego przeformułowania swoich słodkich produktów.

Wdrażanie polityki krajowej będzie jednak wymagało wsparcia rządowego w celu monitorowania firm w trakcie ich realizacji oraz publicznego informowania o swoich postępach. Naukowcy mają nadzieję, że ich model zbuduje konsensus co do potrzeby krajowej polityki reformulacji cukru w ​​USA. „Mamy nadzieję, że to badanie pomoże popchnąć inicjatywę zmiany formuły do ​​przodu w ciągu najbliższych kilku lat” – mówi Siyi Shangguan, MD, MPH, główny autor i lekarz prowadzący w MGH. „Zmniejszenie zawartości cukru w ​​komercyjnie przygotowywanych produktach spożywczych i napojach będzie miało większy wpływ na zdrowie Amerykanów niż inne inicjatywy mające na celu ograniczenie cukru, takie jak nałożenie podatku od cukru, oznaczanie dodanej zawartości cukru lub zakaz spożywania słodkich napojów w szkołach”.

Dziesięć lat po wejściu w życie polityki NSSRI Stany Zjednoczone mogą spodziewać się zaoszczędzenia 4,28 miliarda dolarów w całkowitych kosztach opieki zdrowotnej netto i 118,04 miliarda dolarów w ciągu całego życia obecnej populacji dorosłych (w wieku od 35 do 79 lat), zgodnie z modelem. Dodając do tego koszty społeczne utraconej produktywności Amerykanów zapadających na choroby spowodowane nadmiernym spożyciem cukru, całkowite oszczędności kosztów polityki NSSRI wzrosną do 160,88 miliardów dolarów w ciągu całego życia dorosłej populacji. Korzyści te będą prawdopodobnie niedoszacowane, ponieważ obliczenia były konserwatywne. Badanie wykazało również, że nawet częściowa zgodność przemysłu z polityką może generować znaczne korzyści zdrowotne i ekonomiczne.

Naukowcy odkryli, że polityka NSSRI stała się opłacalna po sześciu latach i oszczędna po dziewięciu latach. Polityka może również zmniejszyć dysproporcje, z największymi szacowanymi korzyściami zdrowotnymi wśród dorosłych czarnoskórych i Latynosów oraz Amerykanów o niższych dochodach i niższym wykształceniu – populacjach, które spożywają najwięcej cukru jako historyczna konsekwencja niesprawiedliwych systemów.

Wykazano, że wysiłki w zakresie zmiany formuły produktu skutecznie zmniejszają inne szkodliwe składniki odżywcze, takie jak tłuszcze trans i sód. Stany Zjednoczone pozostają jednak w tyle w stosunku do innych krajów, jeśli chodzi o wdrażanie zdecydowanej polityki redukcji cukru, a kraje takie jak Wielka Brytania, Norwegia i Singapur przejmują inicjatywę w wysiłkach na rzecz przeformułowania cukru. Stany Zjednoczone mogą jeszcze stać się liderem w ochronie swoich obywateli przed niebezpieczeństwem nadmiernego spożycia cukru, jeśli proponowane przez NSSRI cele redukcji cukru zostaną osiągnięte. „Polityka NSSRI jest zdecydowanie najstaranniej opracowaną i wszechstronną, a jednocześnie możliwą do zrealizowania inicjatywą dotyczącą przeformułowania cukru na świecie” – mówi Shangguan.

Spożywanie słodkich pokarmów i napojów jest silnie powiązane z otyłością i chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia, które są główną przyczyną śmiertelności w USA.

„Cukier jest jednym z najbardziej oczywistych dodatków w żywności, które można zredukować do rozsądnych ilości” – mówi dr Dariush Mozaffarian, współautor i dziekan Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University. „Nasze odkrycia sugerują, że nadszedł czas na wdrożenie krajowego programu z dobrowolnymi celami redukcji cukru, które mogą przynieść znaczną poprawę zdrowia, dysproporcje zdrowotne i wydatki na opiekę zdrowotną w mniej niż dekadę”.

Share