Naukowcy wyhodowali niemal idealne włókna zamarzniętej wody o dziwnej elastyczności

Lód ma tendencję do pękania na odłamki. Spróbuj zgiąć sopel lodu, a pęknie na pół. Tak więc reputacja lodu jako sztywnego i kruchego wydaje się dobrze ugruntowana. Ale cienkie, nieskazitelne nitki lodu są giętkie i elastyczne.

Peizhen Xu i jego koledzy zgłosili swoje odkrycie 9 lipca w Science. Xu jest fizykiem na Uniwersytecie Zhejiang. To jest w Hangzhou w Chinach.

Aby stworzyć elastyczny lód, naukowcy podali napięcie elektryczne do igły w schłodzonej komorze. Ta naelektryzowana igła przyciągała parę wodną. Ta para wodna przekształciła się w bardzo cienkie lodowe wąsy. Lód miał średnicę kilku mikrometrów lub mniej. To ułamek szerokości typowego ludzkiego włosa.

Zwykle lód zawiera defekty — drobne pęknięcia, pory lub nierówne odcinki kryształu. Ale te specjalnie wyhodowane nitki lodu składały się z niemal idealnych kryształków lodu. I miały dziwne właściwości. Naukowcy manipulowali lodem w temperaturach –70° Celsjusza (–94° Fahrenheita) i –150 °C (–238°F). W tych bardzo niskich temperaturach lód można wygiąć w częściowy okrąg o promieniu zaledwie kilkudziesięciu mikrometrów. Po zwolnieniu siły zginającej włókna powracały do ​​swojego pierwotnego kształtu.

Zaginanie włókien ściska lód na jego wewnętrznej krawędzi. Nowe pomiary wskazują, że kompresja powoduje, że lód przyjmuje inną strukturę. Tego należy się spodziewać po lodzie. Wiadomo, że lód przechodzi w różne fazy w zależności od ciśnienia i temperatury. Nowe odkrycie giętkiego lodu może dać naukowcom nowy sposób badania właściwości lodu po ściśnięciu.

Cienkie pasma lodu również tworzą się naturalnie w płatkach śniegu. W przeciwieństwie do lodu w eksperymencie, płatki śniegu nie składają się z pojedynczych, nieskazitelnych kryształków lodu. Naukowcy twierdzą jednak, że małe fragmenty płatków mogą być pojedynczymi kryształami. Sugeruje to, że małe kawałki płatków śniegu również mogą się uginać.

Share